Pleje af fliser

Det er vigtigt at pleje sine fliser med de rigtige produkter. Både så fliserne holder sit flotte udtryk længe, men også for at gøre den løbende rengøring lidt lettere.

Alt efter hvilken type flise du har, er der forskellig vedligeholdelse. Nogle fliser tåler kun specielle plejeprodukter, derfor er det en god idé at spørge lidt ind til vedligeholdelse og pleje af fliserne, når du køber dem. Hos os har vi flere typer produkter, og vi rådgiver dig naturligvis ved dit valg af fliser.

Naturstensfliser

Generelt anbefaler vi, at naturstensfliser som marmor, kalksten, skifer og travertin forsegles, når de er lagt. Forseglingen ”lukker” flisen og dermed tager fliserne ikke så meget imod snavs og er lettere at passe og rengøre med tiden. Forsegling slides af over tid, og ved meget trafikerede steder, kan man forsegle med jævne mellemrum fx hvert eller hvert andet år. Naturstensfliser tåler generelt ikke syreholdige produkter, hvorfor det er vigtigt, at man ikke rengør med fx koncentreret Ajax og anden kalkfjerner. Der findes specielle rengøringsprodukter til natursten, som skåner stenen. Spørg altid hvilken type pleje, som dine fliser tåler.

Læs mere om naturstensfliser

Keramiske fliser og porcelænsfliser

Keramiske fliser og porcelænsfliser er hårdt brændt og dermed ”lukkede” fliser, hvilket gør dem yderst praktiske i fx en bruseniche. Det betyder også, at de som regel tåler de fleste rengøringsmidler, som fx koncentreret Ajax og anden kalkfjerner. Nogle gange anbefaler vi også at forsegle keramiske fliser og porcelænsfliser, hvis de ikke er glaserede eller har en mat overflade – blot for at lette rengøring. Spørg os altid, hvilken type pleje dine fliser kan tåle, så du er sikker på dit flisevalg.

Læs mere om porcelænsfliser

Krakelerede porcelænsfliser til væg

Krakelerede vægfliser af porcelæn er hårdt brændte fliser og tåler i princippet alle de skrappe rengøringsmidler. Men da glasuren er krakeleret er det klogest at forsegle fliserne inden man fuger. Der er for at beskytte flisernes bitte små revner i glasuren, så fugemassen ikke sætter sig i revnerne. Dette gælder specielt, hvis man fuger med en anden farve fuge end flisens farve. Er fugen først løbet ind i krakeleringerne i glasuren, er der ikke nogen returknap. Spørg os gerne til råds, så du får et flot resultat.

Læs mere om krakelerede vægfliser

Cementfliser

Cementfliser er hårdføre fliser, når de først er lagt og forseglet. Passes de rigtigt, kan de næsten ligge på hovedbanegården i voldsom trafik uden at tage skade. Cementfliser skal forsegles for at holde en flot overflade og ofte anbefaler vi også, at man vokser overfladen efterfølgende. Forseglingen tåler ikke syreholdige rengøringsmidler, så det skal man være opmærksom på. Vi anbefaler, at man ikke lægger cementfliser i vådområder som i brusenichen. Tal med os om mulighederne.

Læs mere om cementfliser

Terrakotta fliser

Terrakotta kommer i mange forskellige variationer, da den ler, som fliserne er lavet af, er ganske forskellig. Der kan være stor forskel på mætheden i leren og man kan fx få masser af genbrugt terrakotta, som står meget flot helt ubehandlet. Men som udgangspunkt anbefaler vi at forsegle terrakotta, da fliserne ofte suger væske til sig lynhurtigt. Hvis man forsegler fliserne, mætter man overfladen, og man har mulighed for at tørre eventuelt tabt væske op, inden det suger ned i flisen. Ganske praktisk på et køkkengulv. Spørg os altid, når du køber fliser, så du kan få den rigtige rådgivning.

Læs mere om terrakotta