Terrazzo fliser

Terrazzo fliser
Ægte renæssance håndværk

Terrazzo fliser havde deres helt store højdepunkt i det 15. århundredes Venedig. Læs mere herom nederst på siden.
Vores Terrazzo fliser er håndlavede i Italien. I et område rigt på de mineraler der indgår i fremstillingen. Inspiration til farver og mønstre er hentet fra de flotte historiske og dekorative gulve i Venedigs mange imponerende paladser.

Terrazzo fliser egner sig praktisk talt alle vegne, på gulv som på vægge. Så, er det entreen, køkkenet, badeværelset, stuerne, ved og omkring pejs/brændeovn, udestue, bryggerset …, kan Terrazzo fliser anvendes. Bemærk dog, udestuen skal være overdækket. 

Håndlavet terrazzo flise, 20x20 cmHåndlavet terrazzo fliser i 20x20 cmHåndlavet terrazzo fliser i flere nuancer og mønstre

 

Terrazzo fliser måler 20 x 20 x 1,2 cm
De ensfarvede fliser koster 61,00 kr./stk. eller 1.500,00 kr./kvm.
Mitri og Crovato koster 145,00 kr./stk. eller 3.625,00 kr./kvm.
Galdino og Bertoli koster 195,00 kr./stk. eller 4.875,00 kr./kvm.

Terrazzo fliser er håndlavede, hvorfor små forskelle forekommer fra flise til flise. både hvad farve og mønster angår.

Historien bag terrazzo:

Det er i Venedigs storhedstid at terrazzo gulve nåede deres højdepunkt i udvikling og pragt. Oprindelsen går dog helt tilbage til det antikke Grækenland, hvor gulvbelægning mange gange bestod af småsten fundet i den nærliggende flod. Småsten afrundet, slebet og poleret af vandet. De blev lagt i kalkmørtel eller ler.

I de følgende århundreder levede denne type gulvbelægning en stille periode og gennemgik ingen udvikling. Terrazzoens renæssance, og store spring i kvalitet og udseende, kom med håndværkere fra Friuli i Italien. Som kravene til bygningernes udseende i Venedig voksede i det 15. århundrede, flyttede disse håndværkere dertil og etablerede endda deres eget laug i 1586.  De gik så i gang med at skabe hidtil usete og flotte gulve.

Selv den dag i dag kan du i Venedig og de omkring liggende byer finde flotte terrazzo gulve såvel i de mest overdådige paladser som i mere beskedne boliger.

Datidens fremstilling af terrazzo:
Denne nye form for terrazzo gjorde det muligt at dække et næsten ubegrænset areal uden sammenføjning af nogen art. Det færdig terrazzo gulv var, i modsætning til ”almindelige” fliser, desuden fleksibelt. Hvilket var yderst belejligt i en by som Venedig, hvor husene er bygget på mindre fast grund end normalt.

Traditionel terrazzo består af kalkmørtel (bindemiddel) påført et fast underlag. Mørtlen bliver tilført pigmenter for at give gulvet en grundfarve. Den farvede mørtel bliver dernæst blandet med stykker/stumper af marmor. Størrelsen og farven på de små marmor stykker afgør gulvets personlighed, design, mønster og farve. Dernæst bliver terrazzoen presset, tromlet, glattet og endelig poleret til den ønskede glans. Alt i alt, en lang og tung arbejdsprocess. Og, alt manuelt!

Nutidens fremstilling af terrazzo:
Den traditionelle fremstillings process anvendes stadig til tider. Men, for at minimere omkostningerne og arbejdstiden, er nyere produktionsmetoder udviklet. Kalkmørtel, og de farvede pigmenter og marmor stykkerne er stadig håndarbejde. Dog er den tunge og arbejdskrævende process med at presse, tromle, glatte og polere fliserne, overtaget af maskiner. Og tak for det! Nu kan man få et terrazzo gulv – eller væg  – til en brøkdel af prisen.

Den egentlige fremstillings proces i dag er:

  • Hver enkelt flise er håndlavet. Kalkmørtel blandes med pigmenter for at opnå ønskede nuance. Små marmor stykker blandes i mørtel for at give flisen det traditionelle ”plettede” udseende. Den blandede mørtel masse hældes i en skabelon. Det er håndværkerens kunnen der gør at de forskelligt farvede masser ikke flyder sammen når skabelonen fjernes.
  • For de mønstrede fliser, lægges større marmor stykker i den stadig våde mørtel. Således opbygges flisens mønster/design.
  • Når den enkelte flise er færdig, fjernes skabelonen og flisen presses til en fast masse ved hjælp af hydraulik.
  • Efter en kort afrensning i vand, tørrer og hærder flisen i et luft- og fugtigheds kontrolleret rum.
  • Til sidst, slibes og poleres flisen for at opnå en silkemat og blød overflade.