Kronprinsessegade 50A,
1306 København K
mail@firedearth.dk
Tlf. nr. +45 33 93 93 31

ÅBNINGSTIDER:

Tirsdag – Fredag 11 – 17.30
Lørdag 10 – 14

Badeværelsesfliser

Hvad er badeværelsesfliser og hvad er køkkenfliser?

Badeværelsesfliser i irgrøn og sort Badeværelsesfliser i hvidt Badeværelsesfliser i sort og hvid

Vi ved, at valg af badeværelsesfliser kan være en omstændig proces. Vi har derfor valgt at skrive en guide til at hjælpe dig igennem processen. 

Stik imod forventning så er der faktisk ikke noget der hedder hverken eller. Det går ud på et. Fliser er fliser og kan benyttes alle steder. MEN, der er fliser som er mere velegnede til et badeværelse frem for andre. Tag nu for eks. porcelænsfliser de er ofte mere glatte i deres overflade og måske derfor mindre velegnede til et badeværelse, grundet risikoen for uheld med de glattere overflader.

 

Inden køb skal du overveje…

Overvej om det er dine vægfliser der skal ’bestemme’ hvordan helhedsindtrykket skal være i dit bad, eller om du måske burde starte med at vælge gulvfliser. Du kan også overveje den samme flise på gulv og væg. Det giver mere ro og kan skabe en mere ’stram og moderne’ oplevelse. Gulvet er umiddelbart det mest udsatte område for slitage, pletter m.m.

Du skal derfor beslutte dig for om du ønsker at satse på natursten. Det vil sige Marmor, Travertin og Limestone eller om det skal være porcelæn

 

Om Natursten skal du vide at….

Naturstensfliser findes i mange varianter og størrelser – store, små, kvadratiske og rektangulære. Natursten giver et meget smukt og naturligt udseende. Gulvet skal forsegles inden de tages i brug, men uanset forsegling kan syre/base give pletter hvis det får lov at ligge længe nok på fliserne og trænge igennem forseglingen.
Du skal dog huske at natursten ALTID kan slibes og poleres tilbage til det oprindelige udseende. I nederste afsnit kommer en udførlig guide til hvordan du bør rengøre dine naturstens fliser.

 

Om Porcelænsfliser skal du du vide at…

Porcelænsfliser kan fås i et utal af nuancer og i rigtig mange størrelser. Det største udvalg er i størrelserne 30 x 60 cm og 60 x 60cm, men meget større fliser samt mindre fliser findes der også mange af.
Glatte/Glaserede porcelænsfliser er typisk nemme at lægge og vedligeholde, men ofte også mindre skridsikre. Nogle kan derfor være deciderede uegnede til bad og er derfor nærmere “køkkenfliser” end “badeværelsesfliser”. 

 

Om uglasserede fliser skal du vide at…

Uglaserede og mere ru porcelænsfliser kræver ofte en forsegling for at beskytte gulvet og gøre rengøring nemmere. De er mere skridsikre at gå på og derfor mere velegnede til badet end de helt glatte. Uglaserede fliser er derfor nærmere køkkenfliser. 

 

Om Mønstrede fliser skal du vide at…

Ønsker du fliser med motiv, hvilket kan være meget flot, vil det være den mest sikre og tidløse løsning at vælge ensfarvede og oftest lyse fliser til væg. Det samme gælder for valg af mønstrede fliser til væg, hvor det normalt giver fornuft at vælge ensfarvede fliser til gulv.

 

Om fugestørrelse og farve…

Overvej først og fremmest hvilken fuge bredde, du forestiller dig, samt hvilken farve. Spørg dig selv om fugen kontraster eller om  den skal være diskret? Fugen er meget væsentlig for helheds indtrykket.

 

Om mængden af fliser…

Bestem hvilke flader til både dit gulv og din væg som skal beklædes med fliser. Regn arealet ud ved at gange længde med bredde. Er rummet meget regulært uden fremspring, anbefaler vi typisk 10 % ekstra fliser til skæring m.m.

Er badeværelset mere skævt og kantet med fremspring eller måske rørkasser, anbefaler vi op til + 20 % – MEN afklar dette med din murer.

 

Om valg af murer…

Indhent gerne flere tilbud – indhent ikke 1, men mindst 2 tilbud, før du beslutter dig. Medmindre du har din faste ’familiemurer’. Vi har flere murere som vi tør anbefale efter flere års erfaring.

 

Hvad skal jeg bruge til min rengøring af badeværelsesfliser?

Du kan med fordel anvende diverse flydende midler til din rengøring sammen og blidt skrabe kalken væk.

Hvis dine badeværelsesfliser har et lettere lag af kalk så kan du anvende ganske almindelig eddike eller citronsaft. Både eddike og citronsaft indeholder syre som fungerer utroligt effektivt i kampen mod kalk. Hvis du bruger eddike skal du blot fugtiggøre en klud og vaske fliserne med eddiken. Benytter du citronsaft kan du bruge en kvart til en halv citron og afpudse badeværelsesfliserne med kluden og citronsaften.

Hvis du ikke får tilstrækkelige resultater rengøringen af dine badeværelsesfliser, kan du med fordel benytte dig af eddikesyre eller citronsyre. De har et markant højere indhold af syre og har derfor kraftigere afkalknings effekt end det gængse lagereddike og rene citroner.

Fordele ved citronsaft eller eddike til rengøring af dine badeværelsesfliser?

  • Skinnende rent resultat
  • Billigere
  • Miljøvenligt
  • Dufter skønt, især citronsaft afleder velduftende aroma

 

OBS

Ved rengøring af natursten skal du være opmærksom på at de IKKE kan tåle syre og vil forringe og vil ødelægge de pæne glatte overflader i dine badeværelsesfliser.

Det drejer sig om:

Natursten som marmor
Terrazo

 

Natursten og rengøring af badeværelsesfliser?
….og hvad du absolut IKKE må

Natursten er flotte dyrebare sten som kræver vedligeholdelse, og derfor skal din rengøring af natursten være omhyggelig. Mange begår den typiske fejl og benytter afkalkningsmiddel eller eddike/citron til at rengøre deres natursten.

-Det må du IKKE gøre, for alt der indeholder syre vil ødelægge dine flotte naturstens overflader med fordybninger eller forhøjninger. Med andre ord vil naturstenen miste sin flotte glatte overflade.

 

Din rengøring bør starte med at…

Vi anbefaler dig at du deler rengøringen af dine natursten op i flere faser. Herved opnår det mest holdbare resultat. Det nytter ikke noget at du fjerner halvdelen af kalken og skal i gang om en uges tid. Vi skal have alt kalk væk fra dine badeværelsesfliser.

For at opnå bedst mulige resultat skal du starte med at grundigt afvaske dine badeværelsesfliser med sæbe. Det kunne for eksempel være brun sæbe.

HUSK AT TJEKKE EFTER OM SÆBEN INDEHOLDER SYRE, DET MÅ DEN IKKE.

Afvask derefter dine badeværelser med en børste og i blide strøg og skyl sæben godt af med iskoldt vand. Gentag denne proces flere gange.
Er dine badeværelsesfliser blevet pæne og har fået en rimelig flot glat overflade så kan du dernæst pudse dine natursten med bivoks.

 

Ahvorfornoget?

Ja, bivoks. Vi anbefaler dig at bruge bivoks balsam til dine badeværelsesfliser. Bivoks har den fordel at det danner en sammenhængende hinde på den overflade som det påføres. Med andre ord så vil bivoksen give dine natursten en naturlig smuk glans til dine afkalkede overflade. Husk nu at du påfører bivoksen EFTER at du har afvasket med syrefri sæbe.

 

Jeg har stadig kalk på mine badeværelsesfliser?

Er sæben og bivoks balsam ikke nok i forhold til rengøring og afkalkning af dine badeværelsesfliser, så må du tage hårdere midler i brug. I dette sjældnere tilfælde kan du benytte dig af fint sandpapir. Husk for alt i verden, at du ikke må forveksle fint sandpapir med slibe papir. Fordelen ved fint sandpapir er at du kan skrabe de flotte overflader på dine natursten mere blidt og varsomt.

Du skal være opmærksom på at din sliben kan skabe en masse støv, så husk derfor at lukke samtlige døre og brug eventuelt støvmaske til når du skal rengørere dine naturstens fliser.

I det store hele anbefaler vi dig at du er varsom med din sliben og helst kun tager denne metode i brug hvis alt andet ikke har virket.

 

Hvordan slutter jeg min flise rengøring af?

Nu har du vasket, pudset, poleret og måske også slebet dine badeværelsesfliser. Du har arbejdet meget i din overflade og vi skal have genskabt den flotte overflade i dine natursten. Derfor anbefaler vi dig at du på ny påfører en betragtelig mængde bivoks balsam og lader den sidde på fliserne i 3-4 dage. Du vil derefter opnå en glat og smuk overflade i dine natursten, som om de var nye. Alternativt så kan du runde af med at bruge NanoCover til at lægge et beskyttende lag imod fremtidig kalk.

 

Rengøring af badeværelsesfliser opsummeret:

  • Vask dine badeværelsefliser med eddike eller citron
  • Eddikesyre eller citronsyre er langt stærkere og mere effektivt
  • Natursten, Terrazo og Marmor tåler IKKE syre
  • Brug i stedet sæbefri syre til naturstens fliser
  • Brug bivoks balsam til at genskabe den flotte overflade
  • Lad din bivoks balsam sive ind i fliserne i 3-4 dage

 

Hvis du endnu har fået tilfredsstillende resultater så brug fint sandpapir og slib varsomt
Brug eventuelt Nanocover til at lægge et kalk beskyttende lag

Tillykke, du har nu afkalket dine fliser og genskabt den smukke overflade, som var de nye.

Giv os endelig et kald på 33 93 93 31 hvis du har andre spørgsmål som du ønsker besvaret.

Vi står altid til rådighed og deler glædeligt ud af vores erfaring.